Inloggen
Lezersnummer of login
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten
U hebt nog geen account? Maak nu een account aan
U hebt momenteel geen toegang tot auteursrechtelijk beschermde documenten. Deze documenten zijn enkel toegankelijk in het kader van wetenschappelijk onderzoek of voor illustratie bij onderwijs.
Uw keuze is goed geregistreerd
Beste lezer,

U bezoekt deze website via Internet Explorer. Jammer genoeg ondersteunt deze browser de technologie die gebruikt wordt voor BelgicaPress niet. Om BelgicaPress vlot te kunnen gebruiken raden we u aan een andere browser te gebruiken:
Microsoft Edge
Google Chrome
Mozilla Firefox
Safari

Onze excuses voor het ongemak. We wensen u alvast veel leesplezier met onze gedigitaliseerde kranten.

BelgicaPress tijdelijk buiten dienst

Belgicapress is momenteel niet bruikbaar. Onze dienst ICT stelt alles in het werk om het probleem op te lossen

We excuseren ons voor het ongemak.

Terug naarde KBR website

Zoek in de gedigitaliseerde kranten van KBR

BelgicaPress biedt u vandaag toegang tot Belgische kranten van de zogenaamde “grande presse” (-). Het grootste deel zijn dagbladen.

De meeste kranten dateren van de periode vanaf de Belgische revolutie en het ontstaan van de Belgische staat (1830) tot 31.12.1950. U vindt hier dus ook de meeste kranten die tijdens beide wereldoorlogen verschenen onder Duitse censuur. De selectie van de kranten die werden gedigitaliseerd, streeft naar representativiteit op geografisch, levensbeschouwelijk, ideologisch en taalkundig vlak. Dankzij projectsamenwerkingen is het initiële corpus uitgebreid met titels van het einde van het Frans bewind (1814-1815) en het Hollands bewind (1815-1830). Slechts één titel – de Brusselse krant Le Soir – kon worden gedigitaliseerd tot en met 1970.

Dankzij de OCR-techniek (Optical Character Recognition) kunt u op woordniveau zoeken (full-text search) in pagina’s die worden bewaard bij de afdeling Kranten en hedendaagse media.

Opgelet: om de collectie gedigitaliseerde tijdschriften te doorzoeken gebruikt u www.belgicaperiodicals.be.


Onbeperkte toegang in het kader van wetenschappelijk onderzoek of voor illustratie bij onderwijs

Alle documenten die tot en met 1918 zijn verschenen, zijn vrij toegankelijk. Dit geldt ook voor de titels waarop nog auteursrechten rusten en waarvoor KBR de uitdrukkelijke toelating van de rechthebbenden heeft.

In het kader van wetenschappelijk onderzoek of voor illustratie bij onderwijs kunt u het volledige gedigitaliseerde corpus raadplegen. Zonder beperkingen, waar u zich ook bevindt. Log hiervoor in op uw MyKBR-account.

U heeft ook onbeperkt toegang in het gebouw van KBR en via de netwerken van de universiteiten, (hoge)scholen en onderzoekscentra die daartoe een aanvraag hebben ingediend.

Auteursrechten in KBR


Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten gaat u akkoord met het gebruik van cookies.